Den första mars var det dags för Lab 3 och denna gång var det väsbyborna som stod i centrum. Vi träffade boende och besökare mitt i Väsby och pratade om deras tankar och idéer kring Väsby Labs.
När det var dags för Lab 3 på torsdagen den första mars inkluderades väsbyborna. Hela tanken med Lab 3 var att presentera för allmänheten vad Väsby Labs jobbar med och vilka framsteg man hittills gjort.
Detta var ett initiativ som uppskattades av väsbyborna. Flera av dem som stannade för att lyssna på presentationer och kolla på montrar hade planerat sitt besök. Andra hade bara stannat till av ren slump medan de gjorde sin vanliga shopping. En av dem var Kurt Sjöö.
- Vi bara råkade gå förbi.
En annan som stannade till mitt i sin shopping var Jan-Olov Olsson.
- Vi halkade bara in här när vi gick förbi.
Han bor i ett av de blå husen och är orolig för hur Väsby Labs kommer att påverka honom och andra boende. Han vill inte att nybygget påverkar lugnet och priserna i området.
- Det får inte bli för dyrt. Vilka ska ha råd att bo där?
Väsbybon Sulo Kaki är inne på samma spår. Även han vill veta vad de nya lägenheterna kommer att kosta. Däremot är han glad över att Lab 3 hölls öppet för allmänheten.
- Det är bra att de är här och pratar.
En annan som stannade och lyssnade var Nils Benny Magnusson. Han har bott i Väsby sedan han var liten och har varit med om stadens utveckling.
- Det är bra med förändringar i samhället. När jag var liten var det bara åkrar här.
Ingegerd Rosén-Engström tycker det är bra med öppenhet kring projektet men hade önskat att labbet hölls senare på eftermiddagen.
- Det är bättre att ha det efter arbetstid. Det är då man har möjligheten. Nu är det mest bara pensionärer, säger hon.
Något som de flesta besökare var överens om var att det var bra med öppenhet och att få chansen att säga sitt. Det var några som skrev ner sina tankar på papper som sedan samlades in av projektledningen.
Ingrid Andersson och Anna-Liisa Bergman hade båda två planerat att delta vid Lab 3. Tillsammans hade de tänkt ut några punkter som de senare diskuterade med medlemmar i projektledningen. En av punkterna gällde trafiken som kommer att ta sig in i området i framtiden.
- Det kan bli negativ förändring i de gamla områdena med de nya vägarna. Vi har varit förskonade från trafiken, säger Ingrid Andersson.
Hon har inga problem med att trafiken utökas en aning, men inte mycket. Hon oroar sig även för utsikten. De nya husen får inte skymma någon sikt.
- Det blir en instängdhetskänsla.
Tillsammans med väninnan Anna-Liisa Bergman har de funderat över hur viktigt det är med en park som alla kan använda. Djäkneparken och Djäknestigen är något som måste bevaras och skötas om bättre tycker de två.
- Redan använder vi den till att sola, spela boule och fotboll. Blir det fler bostäder behövs det fler sådana områden, säger Anna-Liisa Bergman.
Hon har varit på de andra labben men föredrar den här typen av lab.
- Då har det varit slutet, här är det mer för allmänheten.
Och Ingrid Andersson håller med.
- Den här informationen är bra. Det är också bra att det ligger så här, säger hon och pekar på tillgängligheten.
Av: Veronique Slottberg