Väsbyhem / Ulf Dohnhammar

Ulf Dohnhammar, VD för Väsbyhem, tycker att det är viktigt för stockholmsregionen att det byggs fler lägenheter, snabbt.

 

Vilka kommer kraven att bli på framtidens byggande i Stockholmsregionen?

– Väsbyhem har 18 000 människor i kö, så för vår del skulle jag kunna säga att vi kan bygga hur mycket som helst. Det är huvudprioriteten. det gäller att åstadkomma väldigt mycket lägenheter på väldigt kort tid. Annars hämmas Stockholms tillväxt.

 

Sedan kan man mer specifikt tycka att ska Upplands Väsby stå sig i konkurrensen med andra förorter ska man bygga lite mer genomtänkt och med mer klass.

 

Vad är potentialen i just Väsby?

 

– Jag tycker ju att Väsby har ett enormt fint läge genom att det ligger mellan Arlanda och Stockholm och mellan Uppsala och Stockholm. Det är ett väldigt stort område vi täcker om man tänker sig att man vill bo på ett ställe och jobba på ett annat ställe.

 

– Här finns närhet till natur. Grönt och fint på sina ställen, och det fint också en ganska effektiv och central stadskärna som byggs ut successivt.

 

Varför Väsby Labs?

 

– Vi är ju jättestora markägare i området och hela projektet är egentligen beroende av oss. För vår del gäller det att bjuda till och delta i projektet och bjuda in intressenter för att skapa den här staden. Jag tycker det är en intressant utveckling. Det är väldigt mycket tankar i projektet. Jag tror att Väsbyhem kan vara med och driva fram lösningar inom projektet. Det är spännande att vara med. Vi spelar verkligen en roll i kommunplaneringen, det är lite kul.

 

Har ni tänkt på vad ni vill bygga?

 

-       Vi har ju de stora blåa husen, det är en dominerande del av området, och det är alldeles nödvändigt att vi ser till att visa att det går att göra om de här blå husen till individer och inte bara stora kolosser.

 

-       Vi bygger gärna ett antal lägenheter runt omkring för att få ett samband.

 

-       Ett projekt som vi sagt att vi vill göra, det är att ta ett av de blåa husen och visa vad man kan göra med alla de blåa husen, som ett exempel.

 

-       Jag tänkte också att vi kan ställa upp med en del ytor som är möjliga för andra att bygga på. Vi gör oss gärna av med mark för att andra ska kunna bygga, om vi hittar bra villkor.

 

-       En tredje grej vi vill jobba med är att öppna upp i bottenplanen i de blåa husen och skapa möjligheter att lägga in kommunal verksamhet eller fritidshem, eller andra saker som behövs. Det skulle vara alldeles utmärkt.

 

 

Av: Veronique Slottberg

Fråga:

Föredrar du en offentlig park eller en privat trädgård?
Fråga:

Vill du bo i staden eller i naturen?

Pressmeddelande: Väsby vinner internationellt innovationspris för Väsby Labs

Idag, den 8/11, tilldelades Väsbys utvecklingsprojekt ”Väsby Labs” utmärkelsen Quality innovation of the year 2012. Utmärkelsen delas ut i Finland, Sverige, Estland och Litauen. Priset presenterades i Helsingfors av finska parlamentets talman Eero Heinäluoma och svenska regeringen via näringsdepartementets stadssekreterare Håkan Ekengren. Per Erik Kanström, kommunstyrelsens ordförande och kommundirektör Björn Eklundh mottog priset.

Läs mer

Fråga:

Vad betyder ljus och belysning för dig?


Hur ser Väsbys nya ljusinstallationer ut?

 

Arkitekten Andreas Angelidakis har tagit fram fem ljusinstallationer för centrala Väsby. Här kan du se hans skissbilder och läsa om tankarna bakom. Från den 12 november och fram till mars är du välkommen till Torget för att själv ta del av installationerna.

Läs mer

Pressmeddelande: Annie Lööf inviger nytt belysningsprojekt i Väsby

Ljusinstallationer i centrala Väsby visas upp när kommunen satsar på att utveckla belysning och samtidigt skapa en dialog om stad och ljus. Väsby utvecklar just nu nya former för stads- utveckling och en framtida stadskärna växer fram. Belysnings- projektet är en del av detta arbete. Ljus och belysning är en viktig del av våra städer, det ger trygghet, skapar attraktion och visar vägen framåt. Projektet invigs av näringsminister Annie Lööf den 12 november.

Läs mer

Hej Maria Fält!

Maria Fält är kommunalråd i Väsby och hon blev den första som tog chansen att sova över i Mats Theselius eremitkoja på Torget. Vi ställde tre frågor till Maria om upplevelsen och om Väsbys framtid.

Läs mer

Hej Micael Sahlén!

Micael Sahlén är ICA-handlare i Väsby och drev under september månad en temporär närbutik med närproducerade grönsaker på Torget i Väsby. Vi har ställt tre frågor till Micael om Torget och Väsbys framtid.

Läs mer

Fråga:

Om du bodde på Torget, vad skulle du vilja ha som granne?När det rurala mötte det urbana i Väsby

Lördagen den 29 september bjöd på en lyckad helg på Torget där Fia Gulliksson och Ali Khosrawi med familj lagade mat från Jämtland respektive Kurdistan. Det välbesökta evenemanget avslutades med en diskussion kring hur det rurala kan kan möta det urbana. En diskussion där bland andra Ali, Fia, Andreas Lönnroth och Axel Nelstrand kom med intressanta synpunkter och perspektiv.

Läs mer

Pressmeddelande: I centrala Upplands Väsby kan du nu boka en natt i en eremitkoja

Mitt i Väsby öppnar Scandic och Väsby Labs idag en eremitkoja som alla kan boka och bo i. Rum 325 på Scandic Infra City är under en månads tid detsamma som Mats Theselius eremitkoja. Kojan står uppställd mitt i staden och på den byggarbetsplats som med tiden ska förvandlas till Väsbys framtida stadskärna. Alla kan boka kojan, priset bestämmer gästen själv och behållningen går oavkortat till Stadsmissionen. Första gästen, imorgon lördag, är Maria Fälth, kommunpolitiker i Upplands Väsby och ordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund.

Läs mer

Pressmeddelande: På lördag kl. 12 öppnar Torget

Väsby vill vara med och lösa Stockholmsregionens behov av fler bostäder och en växande stad. Väsby vill göra det på riktigt – Väsby Labs är ett projekt som inte bara uppför nya hus utan också utvecklar nya former för hur vi bygger stad och samhälle. På lördag inviger Väsby Labs en 9000 m2 stor utställning mitt i Väsby. En plats där vi tillsammans tar fram idéerna som bygger framtidens stad.

Läs mer

Kan en eremitkoja vara startskottet på framtidens stad?

 

När städer ska byggas så vet vi hur det brukar gå till. Planeringen sköts bakom lyckta dörrar. Och när det väl ska börja byggas så byggs det bakom höga plank försedda med skylten: ”obehöriga äga ej tillträde”. Så brukar det gå till. Men så går det inte till i Väsby Labs.

Läs mer

Nu kan du bygga, tänka och leka stad mitt i Väsby

Den 1 september öppnar Torget mitt i Väsby, en grusplan i centrum som förvandlats till en plats för alla som vill bygga, prata eller tänka kring framtidens Väsby. Ett område fullt av aktiviteter och Väsbybornas egna idéer. Platsen är både en upplevelse och en utställning på samma gång och alla är välkomna.

Läs mer

Intressenter visade intresse på Lab 3

Lab 3 var välbesökt av både intressenter och väsbybor. Intressenterna fick ta del av alla framsteg som gjorts inom projektet och de verkade nöjda med resultatet. Vi passade på att intervjua några av dem.

Läs mer

Lab 3 – 13 möjligheter och massor av åsikter

Lab 3 hölls under en heldag den 1 mars. Labbet pågick, precis som tidigare, i Väsby köpcentrum där både intressenter och förbipasserande fick tycka till och bidra med sina synpunkter. Fokus låg på 13 möjligheter för framtiden, 13 förslag som utförligt presenterades på plats.

Läs mer

Vad tycker Väsby om Väsby Labs?

Den första mars var det dags för Lab 3 och denna gång var det väsbyborna som stod i centrum. Vi träffade boende och besökare mitt i Väsby och pratade om deras tankar och idéer kring Väsby Labs.

Läs mer

En resursverkstad för att utveckla staden

Vi satte oss ner med kommundirektören Björn Eklundh och lät honom berätta vad det är som är så bra med Väsby Labs och varför det behövs för att utveckla Väsby till framtidens stad.

Läs mer

Väsbyhem / Ulf Dohnhammar

Ulf Dohnhammar, VD för Väsbyhem, tycker att det är viktigt för stockholmsregionen att det byggs fler lägenheter, snabbt.

Läs mer

Nu läggs grunden för en ny, flexibel detaljplan

Vi träffade planchefen Fredrik Drotte för att prata om hur planarbetet i samband med Väsby Labs går till. Upplands Väsby kommun måste se till att detaljplanen är så pass flexibel att den passar ihop med Väsby Labs behov.

Läs mer

ICA / Mikael Sahlén

Mikael Sahlén, köpman ICA Kvantum i Väsby, vill starta en restaurang inne i sin butik och hoppas det kan bli möjligt genom Väsby Labs. Här tycker han till om framtidens matbutik.

Läs mer

BRF Kavallerigatan / Bjarne Kevin

Bjarne Kevin, representant för bostadsrättsföreningarna på Kavallerigatan, har ännu inte en plan på hur bostadsrättsföreningarna ska agera inom Väsby Labs men delar ändå med sig av sina funderingar kring projektet.

Läs mer

HSB / Håkan Berg

Håkan Berg, vd för HSB, tycker till om Väsby Labs och vilken betydelse det har för Väsby.

Läs mer

Viktor Rydbergs Skolor / Louise Ankarcrona

Grundarna av Viktor Rydbergs Skolor Louise Ankarcrona och Louise Westerberg.

Louise Ankarcrona, en av grundarna till Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor, tycker till om Väsby Labs och varför det är viktigt att vara med.

Läs mer

13 möjligheter

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Väsby Labs arbete har resulterat i 13 konkreta förslag. 13 möjligheter som kan utveckla staden, men också generera mycket kunskap, stort intresse och nya idéer längs vägen.

Läs mer

Parkeringsplats blir urban miljö

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

För staden utanför staden är kommunikation och kommunikationer en viktig och utmanande fråga. Dagens samhälle är till stora delar byggt utifrån bilen. Under Väsby Labs kommer parkeringsfrågan att vara föremål för både workshops och seminarier.

Läs mer

Hörnhus blir hela Väsbys hus

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Den som kommer från pendeltågsstationen och går mot Väsby centrum möts idag av en baksida.

Läs mer

Stadsliv på taken

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Istället för att skapa en vanlig och konventionell park som offentligt rum, undersöker vi just nu möjligheten att vända på perspektiv och utnyttja stadens befintliga tak.

Läs mer

Entré istället för hörn

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Det sydöstra hörnet av Fyrklövern är idag ett stängt hörn. Vad händer om man öppnar upp det mot Väsby och alla som besöker staden?

Läs mer

Temporära aktiviteter skapar permanent liv

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Parallellt med att långsiktiga lösningar för parkering används befintliga P-däck som kan användas som motorer för framtida byggnation.

Läs mer

Bakgata blir framsida

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Temporära förändringar kan visa oss möjligheterna med en plats och ge oss idéer. Det här är ett temporärt projekt som öppnar upp för ny bebyggelse, nya tankar och som bjuder in omvärlden till stadskärnan.

Läs mer

Från gymnasium till stadskärna

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Kärnan och mittpunkten i dagens Fyrklövern utgörs av den gamla gymnasieskolan och anslutande mark. Väsby har nu fått ett nytt gymnasium i Messingen och det gamla skall rivas. Vad betyder det för stadskärnan?

Läs mer

Framtidens förskola

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Hur ser framtidens skola ut? En viktig del av all utveckling är utbildning. Väsby Labs vill se hur skolan kan utvecklas och hur skolan kan utveckla Väsby.

Läs mer

Bottenvåningarna öppnas upp mot omvärlden

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

På markplan sker stora delar av stadslivet. Kan vi uppmuntra det och vitalisera det med hjälp av enkla ingrepp och befintliga värden?

Läs mer

Från miljonprogram till framtidsstad

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

De blåa husen är landmärken för det traditionella Väsby. Hur ser framtidens landmärken ut? Kan det fortfarande vara de blåa husen?

Läs mer

Framtidens ledningskontor

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

När Väsby ska utveckla en prototyp för framtidens städer måste ledningskontoret flytta ner till medborgarna, bli mer öppet och utvecklas i takt med staden.

Läs mer

Studenterna flyttar in

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Genom att omlokalisera verksamheter kan vi skapa nytt liv i befintliga hus och nya, viktiga funktioner kan flytta in.

Läs mer

18 punkter om framtidens stad

Hur ska Väsby bli framtidens stad? Här finns 18 punkter, formuleringar som pekar ut riktningen för Väsby Labs och fastställer ambitionen. Det är ledord, riktlinjer och viktiga byggstenar.

Läs mer

Intervjuer efter Lab 1

Här kan du se en intervju som spelades in precis efter Lab 1. Under intervjun berättar arkitekterna om första labbet och om styrkan med Väsby Labs som beslutandeprocess.

Läs mer

Lab 1 – Internationella arkitekter och intressanta idéer

Den 27 och 28 oktober träffades både lokala och utomstående intressenter mitt i Väsby. Tillsammans med en rad internationella arkitekter diskuterades stad och stadsbyggnad. Under workshopen togs det första, viktiga steget mot framtidens Väsby.

Läs mer

Så här fungerar Väsby Labs

Utvecklingsarbetet inom Väsby Labs är indelat i fyra etapper. Som intressent kan du delta i alla etapper, men också välja specifika delar att engagera dig i.

Läs mer

Från miljonprogram till framtidsstad

När centrum i Upplands Väsby färdigställdes 1972 var det sin tids modernaste stad – en stadskärna med ovanligt starka kopplingar till sin tids stadsbyggnadsideal. Nu, många år senare, möter vi nya utmaningar och nya behov. Centrum i Väsby ska förändras, men inte genom rivningsraseri utan i ett möte mellan gammalt och nytt.

Läs mer

Centrala Väsby i centrum för förändring

Fyrklövern är ett av Sveriges bästa exempel på en modernistisk stadskärna och utgör centrala Upplands Väsby. Området står inför en omfattande omvandling och ska utvecklas och förtätas med hänsyn till existerande värden.

Läs mer

Väsby Labs, en ny modell för stadsbyggnad

Väsby Labs är en arbetsmodell som aktivt uppmuntrar nya konstellationer och som samlar intressenter med en bred förankring. Intressenterna representeras av akademin, offentliga och privata aktörer samt de boende i området.

Läs mer