Här kan du se en intervju som spelades in precis efter Lab 1. Under intervjun berättar arkitekterna om första labbet och om styrkan med Väsby Labs som beslutandeprocess.
PARTNERS
STENA FASTIGHETER, BRF-GLÄDJEN, BRF-KAVALLERISTEN, PEAB, UVP, MATTSSON FASTIGHETSUTVECKLING, VÄSBYHEM, ETT TU TRE, HSB, JM, SENIORGÅRDEN, ICA, HRM AFFÄRSUTVECKLING,
Här kan du se en intervju som spelades in precis efter Lab 1. Under intervjun berättar arkitekterna om första labbet och om styrkan med Väsby Labs som beslutandeprocess.
Idag, den 8/11, tilldelades Väsbys utvecklingsprojekt ”Väsby Labs” utmärkelsen Quality innovation of the year 2012. Utmärkelsen delas ut i Finland, Sverige, Estland och Litauen. Priset presenterades i Helsingfors av finska parlamentets talman Eero Heinäluoma och svenska regeringen via näringsdepartementets stadssekreterare Håkan Ekengren. Per Erik Kanström, kommunstyrelsens ordförande och kommundirektör Björn Eklundh mottog priset.
Arkitekt Andreas Angelidakis har utvecklat de nya ljusinstallationerna i Väsby. Läs mer om projektet och tankarna bakom installationerna på hans blogg:
http://andreasangelidakis.blogspot.gr/2012/11/illuminating-vasby.html
Arkitekten Andreas Angelidakis har tagit fram fem ljusinstallationer för centrala Väsby. Här kan du se hans skissbilder och läsa om tankarna bakom. Från den 12 november och fram till mars är du välkommen till Torget för att själv ta del av installationerna.
Ljusinstallationer i centrala Väsby visas upp när kommunen satsar på att utveckla belysning och samtidigt skapa en dialog om stad och ljus. Väsby utvecklar just nu nya former för stads- utveckling och en framtida stadskärna växer fram. Belysnings- projektet är en del av detta arbete. Ljus och belysning är en viktig del av våra städer, det ger trygghet, skapar attraktion och visar vägen framåt. Projektet invigs av näringsminister Annie Lööf den 12 november.
Jan Åman skriver en krönika om Torget, men framför allt om upplevelserna, insikterna och människorna som gjorde Torget till något spännande och unikt.
Maria Fält är kommunalråd i Väsby och hon blev den första som tog chansen att sova över i Mats Theselius eremitkoja på Torget. Vi ställde tre frågor till Maria om upplevelsen och om Väsbys framtid.
Micael Sahlén är ICA-handlare i Väsby och drev under september månad en temporär närbutik med närproducerade grönsaker på Torget i Väsby. Vi har ställt tre frågor till Micael om Torget och Väsbys framtid.
Lördagen den 29 september bjöd på en lyckad helg på Torget där Fia Gulliksson och Ali Khosrawi med familj lagade mat från Jämtland respektive Kurdistan. Det välbesökta evenemanget avslutades med en diskussion kring hur det rurala kan kan möta det urbana. En diskussion där bland andra Ali, Fia, Andreas Lönnroth och Axel Nelstrand kom med intressanta synpunkter och perspektiv.
Väsby Labs vill hitta nya lösningar för Stockholmsregionen och bjuder nu in till en stor bostadsdebatt den 22 september. Med fler aktörer, nytänkande och tydliga visioner tror vi att det går att skapa både fler och bättre studentbostäder.
På lördag den 15 september är det dags för samtal och matlagning i centrala Väsby. På experimentområdet Torget mitt i Väsby kommer Emelie Nielsen från Matlandet Sverige och lagar en paëlla med råvaror och inspiration från Västkusten. Klockan 14.00 är det sedan dags för ett samtal om Stockholmsregionens bostadsproblem och bostadslösningar.
Mitt i Väsby öppnar Scandic och Väsby Labs idag en eremitkoja som alla kan boka och bo i. Rum 325 på Scandic Infra City är under en månads tid detsamma som Mats Theselius eremitkoja. Kojan står uppställd mitt i staden och på den byggarbetsplats som med tiden ska förvandlas till Väsbys framtida stadskärna. Alla kan boka kojan, priset bestämmer gästen själv och behållningen går oavkortat till Stadsmissionen. Första gästen, imorgon lördag, är Maria Fälth, kommunpolitiker i Upplands Väsby och ordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund.
Väsby vill vara med och lösa Stockholmsregionens behov av fler bostäder och en växande stad. Väsby vill göra det på riktigt – Väsby Labs är ett projekt som inte bara uppför nya hus utan också utvecklar nya former för hur vi bygger stad och samhälle. På lördag inviger Väsby Labs en 9000 m2 stor utställning mitt i Väsby. En plats där vi tillsammans tar fram idéerna som bygger framtidens stad.
När städer ska byggas så vet vi hur det brukar gå till. Planeringen sköts bakom lyckta dörrar. Och när det väl ska börja byggas så byggs det bakom höga plank försedda med skylten: ”obehöriga äga ej tillträde”. Så brukar det gå till. Men så går det inte till i Väsby Labs.
Den 1 september öppnar Torget mitt i Väsby, en grusplan i centrum som förvandlats till en plats för alla som vill bygga, prata eller tänka kring framtidens Väsby. Ett område fullt av aktiviteter och Väsbybornas egna idéer. Platsen är både en upplevelse och en utställning på samma gång och alla är välkomna.
Lab 3 var välbesökt av både intressenter och väsbybor. Intressenterna fick ta del av alla framsteg som gjorts inom projektet och de verkade nöjda med resultatet. Vi passade på att intervjua några av dem.
Lab 3 hölls under en heldag den 1 mars. Labbet pågick, precis som tidigare, i Väsby köpcentrum där både intressenter och förbipasserande fick tycka till och bidra med sina synpunkter. Fokus låg på 13 möjligheter för framtiden, 13 förslag som utförligt presenterades på plats.
Den första mars var det dags för Lab 3 och denna gång var det väsbyborna som stod i centrum. Vi träffade boende och besökare mitt i Väsby och pratade om deras tankar och idéer kring Väsby Labs.
Vi satte oss ner med kommundirektören Björn Eklundh och lät honom berätta vad det är som är så bra med Väsby Labs och varför det behövs för att utveckla Väsby till framtidens stad.
Ulf Dohnhammar, VD för Väsbyhem, tycker att det är viktigt för stockholmsregionen att det byggs fler lägenheter, snabbt.
Vi träffade planchefen Fredrik Drotte för att prata om hur planarbetet i samband med Väsby Labs går till. Upplands Väsby kommun måste se till att detaljplanen är så pass flexibel att den passar ihop med Väsby Labs behov.
Mikael Sahlén, köpman ICA Kvantum i Väsby, vill starta en restaurang inne i sin butik och hoppas det kan bli möjligt genom Väsby Labs. Här tycker han till om framtidens matbutik.
Bjarne Kevin, representant för bostadsrättsföreningarna på Kavallerigatan, har ännu inte en plan på hur bostadsrättsföreningarna ska agera inom Väsby Labs men delar ändå med sig av sina funderingar kring projektet.
Håkan Berg, vd för HSB, tycker till om Väsby Labs och vilken betydelse det har för Väsby.
Grundarna av Viktor Rydbergs Skolor Louise Ankarcrona och Louise Westerberg.
Louise Ankarcrona, en av grundarna till Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor, tycker till om Väsby Labs och varför det är viktigt att vara med.
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
Väsby Labs arbete har resulterat i 13 konkreta förslag. 13 möjligheter som kan utveckla staden, men också generera mycket kunskap, stort intresse och nya idéer längs vägen.
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
För staden utanför staden är kommunikation och kommunikationer en viktig och utmanande fråga. Dagens samhälle är till stora delar byggt utifrån bilen. Under Väsby Labs kommer parkeringsfrågan att vara föremål för både workshops och seminarier.
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
Den som kommer från pendeltågsstationen och går mot Väsby centrum möts idag av en baksida.
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
Istället för att skapa en vanlig och konventionell park som offentligt rum, undersöker vi just nu möjligheten att vända på perspektiv och utnyttja stadens befintliga tak.
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
Det sydöstra hörnet av Fyrklövern är idag ett stängt hörn. Vad händer om man öppnar upp det mot Väsby och alla som besöker staden?
Bild: Energy Systems
För att skapa en ökad trygghet i Fyrklövern har ett belysningsprojekt på Arkadstigen redan initierats i samarbete mellan kommun och polis.
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
Parallellt med att långsiktiga lösningar för parkering används befintliga P-däck som kan användas som motorer för framtida byggnation.
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
Temporära förändringar kan visa oss möjligheterna med en plats och ge oss idéer. Det här är ett temporärt projekt som öppnar upp för ny bebyggelse, nya tankar och som bjuder in omvärlden till stadskärnan.
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
Kärnan och mittpunkten i dagens Fyrklövern utgörs av den gamla gymnasieskolan och anslutande mark. Väsby har nu fått ett nytt gymnasium i Messingen och det gamla skall rivas. Vad betyder det för stadskärnan?
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
Hur ser framtidens skola ut? En viktig del av all utveckling är utbildning. Väsby Labs vill se hur skolan kan utvecklas och hur skolan kan utveckla Väsby.
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
På markplan sker stora delar av stadslivet. Kan vi uppmuntra det och vitalisera det med hjälp av enkla ingrepp och befintliga värden?
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
De blåa husen är landmärken för det traditionella Väsby. Hur ser framtidens landmärken ut? Kan det fortfarande vara de blåa husen?
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
När Väsby ska utveckla en prototyp för framtidens städer måste ledningskontoret flytta ner till medborgarna, bli mer öppet och utvecklas i takt med staden.
Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis
Genom att omlokalisera verksamheter kan vi skapa nytt liv i befintliga hus och nya, viktiga funktioner kan flytta in.
Hur ska Väsby bli framtidens stad? Här finns 18 punkter, formuleringar som pekar ut riktningen för Väsby Labs och fastställer ambitionen. Det är ledord, riktlinjer och viktiga byggstenar.
Här hittar du länkar till vad andra skrivit om Väsby Labs.
Den 10 och 11 november var det dags för Lab 2. Under två dagar samlade vi in och utvärderade resultaten från Lab 1. Sen förvandlade vi hundratals goda idéer till 13 möjligheter.
Här kan du se en intervju som spelades in precis efter Lab 1. Under intervjun berättar arkitekterna om första labbet och om styrkan med Väsby Labs som beslutandeprocess.
Här hittar du en länk till ett pressmeddelande från Upplands Väsby Kommun.
Den 27 och 28 oktober träffades både lokala och utomstående intressenter mitt i Väsby. Tillsammans med en rad internationella arkitekter diskuterades stad och stadsbyggnad. Under workshopen togs det första, viktiga steget mot framtidens Väsby.
Här hittar du en länk till ett pressmeddelande från Upplands Väsby Kommun. Läs mer
Utvecklingsarbetet inom Väsby Labs är indelat i fyra etapper. Som intressent kan du delta i alla etapper, men också välja specifika delar att engagera dig i.
När centrum i Upplands Väsby färdigställdes 1972 var det sin tids modernaste stad – en stadskärna med ovanligt starka kopplingar till sin tids stadsbyggnadsideal. Nu, många år senare, möter vi nya utmaningar och nya behov. Centrum i Väsby ska förändras, men inte genom rivningsraseri utan i ett möte mellan gammalt och nytt.
Fyrklövern är ett av Sveriges bästa exempel på en modernistisk stadskärna och utgör centrala Upplands Väsby. Området står inför en omfattande omvandling och ska utvecklas och förtätas med hänsyn till existerande värden.
Väsby Labs är en arbetsmodell som aktivt uppmuntrar nya konstellationer och som samlar intressenter med en bred förankring. Intressenterna representeras av akademin, offentliga och privata aktörer samt de boende i området.