Vi satte oss ner med kommundirektören Björn Eklundh och lät honom berätta vad det är som är så bra med Väsby Labs och varför det behövs för att utveckla Väsby till framtidens stad.
Väsby Labs är ett nytänkande sätt att arbeta med skapandet av en stad. Tanken är att vi ska lämna gamla normer bakom oss och istället utmana sättet vi ser på stadsbyggnad.
Projektet är unikt genom att det handlar om förnyelse och förtätning. I dag finns det 900 lägenheter i Fyrklövern och genom Väsby Labs kommer möjligheten att förtäta med ytterligare 1200 lägenheter.
- Detta gör att det är viktigt att finna former för att engagera och få med dem som redan bor där. Här söker vi former för att öppna upp, släppa in och få med sig de boende, säger Björn Eklundh, kommundirektör.
Istället för att på ett fyrkantigt sätt ordna in varje kvadratmeter efter funktioner så som skola, boende, vård, parker och shopping så vill Väsby Labs skapa en dynamisk blandning av dessa samhällsfunktioner.
Och det är området Fyrklövern inne i centrala Väsby som ska få det här ansiktslyftet.
- Vi har i kommunen sedan flera år, både politiskt och på ledningsnivåer studerat samhällsutveckling på många olika håll inom Sverige och Europa. Ett framträdande drag i de sammanhangen för att skapa attraktiva, trevliga, mysiga och härliga miljöer i bostadsområden är att det är olikheter. Allt ser inte likadant ut, säger Björn Eklundh, kommundirektör.
Tanken är alltså att genom olikheter skapa en dynamik i staden som får den att bli mer levande. Livet mellan husen uppstår när människor i olika ålderskategorier och med olika bakgrund möts. Det oväntade mötet skapas när gatorna öppnas upp genom att bottenplanen på byggnader fylls med varierande aktiviteter som till exempel butiker, restauranger, skola, vård och kommunal verksamhet.
- Kan man skapa områden med rörelse på så stor del av dygnet som möjligt ökar tryggheten i området. Det tror vi är bra för staden. Det är ju stad när det är rörelse.
Man ska alltså skapa valmöjligheter, rörelse och trygghet. Ett led i att skapa detta är att lämna den gamla modellen där det var en aktör som stod bakom all byggnation.
- Nu använder vi idén om Väsby Labs som ett sätt att bryta upp, skapa fler strukturer och få in fler aktörer. Väsby Labs är helt enkelt en ny process som ökar förutsättningarna till att få detta till ett trivsamt och attraktivt område dit man vill flytta, förklarar Björn Eklundh.
På detta sätt kan man få in annars oväntade intressenter i en stadsmiljö, som till exempel odlingsintresserade.
Det är inte bara i området Fyrklövern som kommunen använder det här tankesättet. Även när andra områden i Väsby byggs ut eller byggs om försöker kommunen se till att olika aktörer får komma in och skapa variation.
Väsby Labs har varit igång i strax över ett år och redan har flera företag visat stort intresse. Vid olika tillfällen har de träffats och arbetat fram idéer för hur Fyrklövern ska se ut.
- Genom att göra så får vi en annan effekt. Genom att bjuda in aktörerna skapas kontakter innan det bestäms hur det ska se ut och byggas.
Men att göra på det viset är inte det enklaste när det gäller det administrativa.
- Men efter 20 år är det kanske ett finare, trevligare, mysigare och mer attraktivt område där fler människor möts, säger Björn Eklundh som förväntar sig en stadig befolkningsökning och vill därför vara förberedd.
Väsbyborna kommer redan inom de kommande åren kunna se förändringar i former av nybyggen. Men exakt vad det blir kan han inte svara på i dag. Däremot är han säker på att det blir bra och att Väsby kommer dra nytta av förändringarna.
- Får vi uppemot 1000 personer om året som vill flytta till Väsby så är det skitkul!
Av: Veronique Slottberg