Maria Fält är kommunalråd i Väsby och hon blev den första som tog chansen att sova över i Mats Theselius eremitkoja på Torget. Vi ställde tre frågor till Maria om upplevelsen och om Väsbys framtid.
Hur kom det sig att du sov en natt i Eremitkojan på Torget?
– Som kommunalråd har jag deltagit i Väsby Labs från starten och när Mia Lundström nämnde kojan tyckte jag att det lät som en bra idé. Kommundirektören utmanade oss i miljö- och planutskottet till att fånga tillfället, jag anmälde mig och råkade också bli den första.
Hur kändes det? Och fick du några nya tankar om boende och stadsliv?
– Det kändes mycket bra att vara en del av allt det nya som ska byggas på platsen. Jag kände inte heller någon tvek- samhet eller otrygghet med att bo ensam i ett så utsatt läge. Någon sa att en stad alltid börjar med ett hus och i det här fallet är det eremitkojan som får symbolisera starten på något nytt. Jag är själv en mycket urban människa och tycker om att det ska bli mer stad inpå knutarna.
Vad tror du att en natt i en eremitkoja kan lära oss stadsbor?
– En natt i eremitkojan betyder mycket rent symboliskt – att bygga en stad börjar alltid någonstans och ett litet hus är lika viktigt som ett stort och högt. Alla sorters bostäder behövs och små utrymmen kan användas eftersom det då ger en mångfald av bostäder.