Jan Åman skriver en krönika om Torget, men framför allt om upplevelserna, insikterna och människorna som gjorde Torget till något spännande och unikt.
Det är lätt att tro att städer handlar om hus, gator och torg. Men egentligen är det precis tvärt om: staden är människorna som bor i den. Husen är bara där för att hjälpa oss, för att vi ska få tak över huvudet. Gatorna behövs för att vi ska ta oss fram i staden och torget har sedan urminnes tider varit den plats där vi möts och utbyter åsikter.
Städer har helt enkelt vuxit fram ur ett mänskligt behov av att umgås. Det har skett genom att någon serverat mat som många har velat äta. Eller för att det odlats spannmål, grönsaker och frukt som skapar liv.
En del av dessa urgamla principer har nu via Väsby Labs fått komma tillbaka in i den moderna staden. Det gamla har fått vägleda det nya. Därför var det naturligt att bjuda in några av Sveriges bästa kockar – som Mathias Dahlgren – för att laga soppa, paëlla och tacos – och föra samtal om framtidens stad kring puttrande grytor.
En dag fick jag ett telefonsamtal från Ali Khosrawi. Han bor på Dragonvägen och är stolt över sitt Väsby. Han kommer från Iran och är kurd med en dramatisk historia bakom sig, en historia som bland annat syns på kroppen med fjorton kulhål och granatsplitter.
Ali var nyfiken och frågade om också han och hans vänner kunde få vara med och utveckla Väsby. De ville gärna servera kurdisk mat. De lagade lammgryta, kyckling och ris som är bland det godaste jag har ätit. Deras vänner och släktingar kom – och många Väsbybor med dem – och vi stod med tallrikar i hand och förde ett samtal om vad framtidens stad egentligen är.
Vi konstaterade där och då att framtiden nog handlar om att ta vara på det och dem som redan finns i staden. Som att det redan lagas underbar mat från olika kulturer hemma i våra kök. Om vi gör den tillgänglig för fler blir världen mycket rikare. Kanske är det just det som Väsby Labs egentligen handlar om?
/ Jan Åman, Väsby Labs