Kan en eremitkoja vara startskottet på framtidens stad?

 

När städer ska byggas så vet vi hur det brukar gå till. Planeringen sköts bakom lyckta dörrar. Och när det väl ska börja byggas så byggs det bakom höga plank försedda med skylten: ”obehöriga äga ej tillträde”. Så brukar det gå till. Men så går det inte till i Väsby Labs.

I Väsby har vi inte rest något plank. I Väsby öppnar vi istället den tomma ytan efter det gamla gymnasiet, det som nu är rivet. En gigantisk grusplan intill köpcentrum ska bli stadens nya kärna, Väsbys självaste mittpunkt.

 

 

Än så länge är det en grusplan, ett tomt ingenting – att ta i besittning.

 

Det är en yta att börja aktiveras av alla som bor i Väsby, av alla som besöker Väsby och av alla andra som vill och som har ett intresse av stad och livet i en stad. Eller som bara gillar att sätta igång saker. Tomheten får bli början till framtiden. Därför är det en plats för alla. Och – därför står en eremitkoja där.

 

Eremitens koja är en liten koja byggd av gammalt virke med allt som behövs för en person, men inte mer. En säng. En stol. Ett bord. En kamin. En garderob. En vattentank. En plats att dra sig undan på. Mitt i staden. Mitt i framtiden.

 

 

 

Bredvid kojan finns ett embryo till en odling. En symbolisk liten odling som till våren ska bli mycket mer. Men nu en början, sallad, örter … någonstans måste man börja.

 

Och så har vi ordnat så att grönsaker från utvalda odlare i Stockholmstrakten levereras till Torget, som vi kallar den tomma grusplanen. Torget är den gamla stadens naturliga mötesplats.

 

Till Torget kommer dessutom några av Sveriges bästa kockar och tar med sig råvaror från olika delar av landet. De lagar mat med och för Väsby-borna. På torget kan man leka, åka rutschbana, prata och göra lite vad man vill.

 

Och på Torget finns ett flygfoto så stort att man kan gå runt på det och studera sin stad som vore man en fågel. Bredvid fotot finns klossar som motsvarar det som är tänkt att byggas för att skapa den framtida staden.

Det är bara att ge sig ut.

Staden håller att gås på.

Staden håller att lekas med.

 

För framtiden är ännu ett oskrivet kort. Vi vet bara att det ska ske saker. Att det ska bli någonstans runt 1 200 bostäder (idag finns det 900 bostäder på samma yta). Vi vet att det ska bli nya dagis, skolor, restauranger, grönområden, service och attraktioner. Men vi vet inte riktigt hur. Vi vill veta mer. Vi vill samla in mer idéer, tankar och kunskap. Och vem bör man då fråga om inte dem som redan bor i Väsby?

 

Så frågan är: Var? Hur? Vad passar ihop? Hyresrätter och restaurang? Dagis och äldre? Mat och handel? Odling och parkering? På vilket sätt kan man göra så att den stad som finns idag blir ännu bättre?

 

Att man för det mesta reser plank och planerar bakom lyckta dörrar är inte så konstigt. Att bygga städer är förenat med stora investeringar. Liksom med stora beslut. Det finns lagar och regler, det finns ett system som vuxit fram under lång tid med stora byggbolag, investeringsmodeller och nätverk – och det finns så klart en ekonomi som ska gå ihop, det är ett återkommande mantra.

 

Men en gång i tiden började någon med något som kan ha liknat en eremitkoja, med ett litet trähus. Med det allra mest nödvändiga. En liten odling och tak över huvudet.

 

Så småningom blev husen lite större. Byggdes några hus tillsammans blev det en liten by. När byn växte blev den en liten stad, som i sin tur växte och blev en större stad. Allt detta är inte så länge sedan som det låter.

 

Men i takt med att fler människor flyttade in till de större städerna för att få jobb i de industrier som blev motorer i det moderna samhället så behövdes en väldigt stor mängd bostäder och hus – samtidigt. Det innebar att det behövdes större lösningar. Vilket i sin tur innebar mer pengar och mer ansvar för de folkvalda.

 

Här blev Sverige faktiskt bäst i världen.

 

Sverige lanserade en Svensk modell som blev världsberömd för att den skapade ett system för att ta hand om allas behov av stad och samhälle. Man skapade bostäder som folk hade råd att bo i – samt service och skola i offentlig regi.

 

Väsby var den svenska modellens självaste tummelplats. Väsby var prototypen för den moderna tidens framtid. Vilket fick sin grandiosa final med en bomässa 1985 som gav genklang också den.

 

Bland annat presenterade sig här för första gången en ung formgivare som skulle komma att bli en av Sveriges allra främsta. Han hette Mats Theselius och har sedan dess blivit uppmärksammad över hela världen.

 

Mats Theselius är känd för att han gjort tvärt om. Han månar om tidskrävande hantverk och ensamhet. Han månar om material och rätten till det unika. Men han har samtidigt alltid drivits av att skapa bättre förutsättningar för alla, även för dem som inte har råd att betalar skyhöga belopp för hans möbler på auktionshusen.

 

Och jo, det är så klart Mats Theselius som ritat eremitkojan. Idén kom han på redan 1990. Med andan i halsen ringde han mig och berättade om vad han kommit på – inspirerad av att hans mamma önskade sig ett litet hus dit hon då och då skulle kunna dra sig tillbaka. För att fungera ännu bättre i sitt sociala sammanhang ville hon ha ibland kunna vara ensam. För att tänka. För att bara vara. För att samla sig inför mötet med andra.

 

På ett par veckor hade Mats och jag tillsammans gjort en bok om kojan. Parallellt hade Sven Lundh på Källemo låtit tillverka det allra första exemplaret.

 

Nu är Eremitkojan startskottet på den nya staden. Den börjar där en stad började från början.

 

Väsby Labs gör tvärt om mot vad man brukar. Väsby Labs börjar i det lilla, i att försöka skapa dialog och samverkan. Helt enkelt för att det är hög tid att göra så igen, nu när världen blivit digital och global. Idag är vi ju nästan pinsamt vana vid dialog, med att trycka ”gilla” på Facebook och dela med oss av våra tankar på Twitter.

 

Därför har Väsby Labs gjort tvärt om i snart två års tid.

 

Inte på pin kiv utan för att steg för steg ta fram nya modeller att bygga stad och samhälle, modeller anpassade för 2012 och inte som en rest från 1930. Modeller som tar vår tids möjlighet till deltagande, dialog och samverkan på allvar, inte som flum utan som möjlighet till utveckling. För det är med övertygelsen om att detta ger betydligt bättre resultat, att det utvecklar alla som är med, som driver Väsby Labs framåt.

 

För om Väsby var prototypen för framtiden nyss så kan man så klart bli det igen. Vi började med att titta på förutsättningarna. Och såg att möjligheterna var stora, unikt stora.

 

Väsby är en bra stad. En riktig stad. En stad som skulle vara en viktig bricka i Stockholmsregionens framtid. Det är en region som expanderar. 40 000 människor flyttar in till Stockholmsregionen varje år. De behöver bostad – och de skulle behöva bostäder som inte kostar skjortan. De behöver stad. De behöver ett sammanhang där de är med och skapar sin framtid. Ett sammanhang som vill.

 

Med pendeltåget tar det 20 minuter att åka till Centralen i Stockholm från Väsby. Åt andra hållet, åt norr, ligger Uppsala ungefär lika långt ifrån Väsby. Arlanda ligger strax intill. Det är bra förutsättningar.

 

Och poängen är att Väsby har något som många frågat efter: Väsby är en stad, en stad att utveckla.

 

Väsby behöver växa. För om sanningen ska fram så har expansionen de senaste 20-30 åren varit lite för liten. Väsbyborna behöver bli fler. Därför kan Väsby bli ett viktigt svar på regionens framtid.

Därför började vi med att söka kontakt med dem som ska vara med och bygga Väsbys framtid. Med dem som kan bygga bostäder, men också med dem som kan skola och mat, hållbarhet, odling och parkering. Och många, många fler. Vi ville väcka deras intresse, få dem satt se möjligheterna – så att vi skulle ha något konkret att sätta igång en dialog med de boende om.

 

Intressenterna svarade direkt. Intresse fanns.

 

Vi valde att inte stänga in diskussionen bakom lyckta dörrar. I en serie workshops – eller Labs som vi kallat dem – samlade vi alla intressenter tillsammans med några av världens bästa arkitekter. Det resulterade i hundratals idéer som växte fram inför öppen ridå. Mitt i Köpcentrum. Mitt i vimlet i Upplands Väsby. Mitt bland alla som var på väg till frissan, kompisen, Systemet, sushin eller kaffet.

Ibland kom någon Väsbybo fram och satt med en stund. Och kom med egna idéer och tankar, tankar som snappades upp och blev en del av processen.

 

Nu vet vi att möjligheterna finns där. Det finns ett behov. Och det finns intressenter som är redo.

 

Världen förändras i snabb takt. Jordens befolkning samlas till städerna. Vilket gör att det finns ett enormt behov av kunskap och av goda exempel.

 

Väsby ska åter bli spelplats för framtiden. 2015 öppnar Sveriges första samhällsbyggnadexpo. I Väsby. Då har framtidens Väsby börjat ta form. Inte som ett nytt Väsby utan i och genom det Väsby som redan finns. Då ska bygget ha börjat ta form. Då ska vi börja se resultatet av det som ska bli framtidens stad. Och då ska vi bygga utställningar och sammanhang som visar att Väsby berättar något som hela världen frågar efter. Just för att det börjar i en eremitkoja och i en möjlighet att leka för dem som redan bor i Väsby.

 

Det är det som är Torget.

 

- Jan Åman

 

Fråga:

Föredrar du en offentlig park eller en privat trädgård?




Fråga:

Vill du bo i staden eller i naturen?





Pressmeddelande: Väsby vinner internationellt innovationspris för Väsby Labs

Idag, den 8/11, tilldelades Väsbys utvecklingsprojekt ”Väsby Labs” utmärkelsen Quality innovation of the year 2012. Utmärkelsen delas ut i Finland, Sverige, Estland och Litauen. Priset presenterades i Helsingfors av finska parlamentets talman Eero Heinäluoma och svenska regeringen via näringsdepartementets stadssekreterare Håkan Ekengren. Per Erik Kanström, kommunstyrelsens ordförande och kommundirektör Björn Eklundh mottog priset.

Läs mer

Fråga:

Vad betyder ljus och belysning för dig?






Hur ser Väsbys nya ljusinstallationer ut?

 

Arkitekten Andreas Angelidakis har tagit fram fem ljusinstallationer för centrala Väsby. Här kan du se hans skissbilder och läsa om tankarna bakom. Från den 12 november och fram till mars är du välkommen till Torget för att själv ta del av installationerna.

Läs mer

Pressmeddelande: Annie Lööf inviger nytt belysningsprojekt i Väsby

Ljusinstallationer i centrala Väsby visas upp när kommunen satsar på att utveckla belysning och samtidigt skapa en dialog om stad och ljus. Väsby utvecklar just nu nya former för stads- utveckling och en framtida stadskärna växer fram. Belysnings- projektet är en del av detta arbete. Ljus och belysning är en viktig del av våra städer, det ger trygghet, skapar attraktion och visar vägen framåt. Projektet invigs av näringsminister Annie Lööf den 12 november.

Läs mer

Hej Maria Fält!

Maria Fält är kommunalråd i Väsby och hon blev den första som tog chansen att sova över i Mats Theselius eremitkoja på Torget. Vi ställde tre frågor till Maria om upplevelsen och om Väsbys framtid.

Läs mer

Hej Micael Sahlén!

Micael Sahlén är ICA-handlare i Väsby och drev under september månad en temporär närbutik med närproducerade grönsaker på Torget i Väsby. Vi har ställt tre frågor till Micael om Torget och Väsbys framtid.

Läs mer

Fråga:

Om du bodde på Torget, vad skulle du vilja ha som granne?







När det rurala mötte det urbana i Väsby

Lördagen den 29 september bjöd på en lyckad helg på Torget där Fia Gulliksson och Ali Khosrawi med familj lagade mat från Jämtland respektive Kurdistan. Det välbesökta evenemanget avslutades med en diskussion kring hur det rurala kan kan möta det urbana. En diskussion där bland andra Ali, Fia, Andreas Lönnroth och Axel Nelstrand kom med intressanta synpunkter och perspektiv.

Läs mer

Pressmeddelande: I centrala Upplands Väsby kan du nu boka en natt i en eremitkoja

Mitt i Väsby öppnar Scandic och Väsby Labs idag en eremitkoja som alla kan boka och bo i. Rum 325 på Scandic Infra City är under en månads tid detsamma som Mats Theselius eremitkoja. Kojan står uppställd mitt i staden och på den byggarbetsplats som med tiden ska förvandlas till Väsbys framtida stadskärna. Alla kan boka kojan, priset bestämmer gästen själv och behållningen går oavkortat till Stadsmissionen. Första gästen, imorgon lördag, är Maria Fälth, kommunpolitiker i Upplands Väsby och ordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund.

Läs mer

Pressmeddelande: På lördag kl. 12 öppnar Torget

Väsby vill vara med och lösa Stockholmsregionens behov av fler bostäder och en växande stad. Väsby vill göra det på riktigt – Väsby Labs är ett projekt som inte bara uppför nya hus utan också utvecklar nya former för hur vi bygger stad och samhälle. På lördag inviger Väsby Labs en 9000 m2 stor utställning mitt i Väsby. En plats där vi tillsammans tar fram idéerna som bygger framtidens stad.

Läs mer

Kan en eremitkoja vara startskottet på framtidens stad?

 

När städer ska byggas så vet vi hur det brukar gå till. Planeringen sköts bakom lyckta dörrar. Och när det väl ska börja byggas så byggs det bakom höga plank försedda med skylten: ”obehöriga äga ej tillträde”. Så brukar det gå till. Men så går det inte till i Väsby Labs.

Läs mer

Nu kan du bygga, tänka och leka stad mitt i Väsby

Den 1 september öppnar Torget mitt i Väsby, en grusplan i centrum som förvandlats till en plats för alla som vill bygga, prata eller tänka kring framtidens Väsby. Ett område fullt av aktiviteter och Väsbybornas egna idéer. Platsen är både en upplevelse och en utställning på samma gång och alla är välkomna.

Läs mer

Intressenter visade intresse på Lab 3

Lab 3 var välbesökt av både intressenter och väsbybor. Intressenterna fick ta del av alla framsteg som gjorts inom projektet och de verkade nöjda med resultatet. Vi passade på att intervjua några av dem.

Läs mer

Lab 3 – 13 möjligheter och massor av åsikter

Lab 3 hölls under en heldag den 1 mars. Labbet pågick, precis som tidigare, i Väsby köpcentrum där både intressenter och förbipasserande fick tycka till och bidra med sina synpunkter. Fokus låg på 13 möjligheter för framtiden, 13 förslag som utförligt presenterades på plats.

Läs mer

Vad tycker Väsby om Väsby Labs?

Den första mars var det dags för Lab 3 och denna gång var det väsbyborna som stod i centrum. Vi träffade boende och besökare mitt i Väsby och pratade om deras tankar och idéer kring Väsby Labs.

Läs mer

En resursverkstad för att utveckla staden

Vi satte oss ner med kommundirektören Björn Eklundh och lät honom berätta vad det är som är så bra med Väsby Labs och varför det behövs för att utveckla Väsby till framtidens stad.

Läs mer

Väsbyhem / Ulf Dohnhammar

Ulf Dohnhammar, VD för Väsbyhem, tycker att det är viktigt för stockholmsregionen att det byggs fler lägenheter, snabbt.

Läs mer

Nu läggs grunden för en ny, flexibel detaljplan

Vi träffade planchefen Fredrik Drotte för att prata om hur planarbetet i samband med Väsby Labs går till. Upplands Väsby kommun måste se till att detaljplanen är så pass flexibel att den passar ihop med Väsby Labs behov.

Läs mer

ICA / Mikael Sahlén

Mikael Sahlén, köpman ICA Kvantum i Väsby, vill starta en restaurang inne i sin butik och hoppas det kan bli möjligt genom Väsby Labs. Här tycker han till om framtidens matbutik.

Läs mer

BRF Kavallerigatan / Bjarne Kevin

Bjarne Kevin, representant för bostadsrättsföreningarna på Kavallerigatan, har ännu inte en plan på hur bostadsrättsföreningarna ska agera inom Väsby Labs men delar ändå med sig av sina funderingar kring projektet.

Läs mer

HSB / Håkan Berg

Håkan Berg, vd för HSB, tycker till om Väsby Labs och vilken betydelse det har för Väsby.

Läs mer

Viktor Rydbergs Skolor / Louise Ankarcrona

Grundarna av Viktor Rydbergs Skolor Louise Ankarcrona och Louise Westerberg.

Louise Ankarcrona, en av grundarna till Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor, tycker till om Väsby Labs och varför det är viktigt att vara med.

Läs mer

13 möjligheter

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Väsby Labs arbete har resulterat i 13 konkreta förslag. 13 möjligheter som kan utveckla staden, men också generera mycket kunskap, stort intresse och nya idéer längs vägen.

Läs mer

Parkeringsplats blir urban miljö

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

För staden utanför staden är kommunikation och kommunikationer en viktig och utmanande fråga. Dagens samhälle är till stora delar byggt utifrån bilen. Under Väsby Labs kommer parkeringsfrågan att vara föremål för både workshops och seminarier.

Läs mer

Hörnhus blir hela Väsbys hus

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Den som kommer från pendeltågsstationen och går mot Väsby centrum möts idag av en baksida.

Läs mer

Stadsliv på taken

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Istället för att skapa en vanlig och konventionell park som offentligt rum, undersöker vi just nu möjligheten att vända på perspektiv och utnyttja stadens befintliga tak.

Läs mer

Entré istället för hörn

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Det sydöstra hörnet av Fyrklövern är idag ett stängt hörn. Vad händer om man öppnar upp det mot Väsby och alla som besöker staden?

Läs mer

Temporära aktiviteter skapar permanent liv

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Parallellt med att långsiktiga lösningar för parkering används befintliga P-däck som kan användas som motorer för framtida byggnation.

Läs mer

Bakgata blir framsida

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Temporära förändringar kan visa oss möjligheterna med en plats och ge oss idéer. Det här är ett temporärt projekt som öppnar upp för ny bebyggelse, nya tankar och som bjuder in omvärlden till stadskärnan.

Läs mer

Från gymnasium till stadskärna

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Kärnan och mittpunkten i dagens Fyrklövern utgörs av den gamla gymnasieskolan och anslutande mark. Väsby har nu fått ett nytt gymnasium i Messingen och det gamla skall rivas. Vad betyder det för stadskärnan?

Läs mer

Framtidens förskola

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Hur ser framtidens skola ut? En viktig del av all utveckling är utbildning. Väsby Labs vill se hur skolan kan utvecklas och hur skolan kan utveckla Väsby.

Läs mer

Bottenvåningarna öppnas upp mot omvärlden

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

På markplan sker stora delar av stadslivet. Kan vi uppmuntra det och vitalisera det med hjälp av enkla ingrepp och befintliga värden?

Läs mer

Från miljonprogram till framtidsstad

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

De blåa husen är landmärken för det traditionella Väsby. Hur ser framtidens landmärken ut? Kan det fortfarande vara de blåa husen?

Läs mer

Framtidens ledningskontor

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

När Väsby ska utveckla en prototyp för framtidens städer måste ledningskontoret flytta ner till medborgarna, bli mer öppet och utvecklas i takt med staden.

Läs mer

Studenterna flyttar in

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Genom att omlokalisera verksamheter kan vi skapa nytt liv i befintliga hus och nya, viktiga funktioner kan flytta in.

Läs mer

18 punkter om framtidens stad

Hur ska Väsby bli framtidens stad? Här finns 18 punkter, formuleringar som pekar ut riktningen för Väsby Labs och fastställer ambitionen. Det är ledord, riktlinjer och viktiga byggstenar.

Läs mer

Intervjuer efter Lab 1

Här kan du se en intervju som spelades in precis efter Lab 1. Under intervjun berättar arkitekterna om första labbet och om styrkan med Väsby Labs som beslutandeprocess.

Läs mer

Lab 1 – Internationella arkitekter och intressanta idéer

Den 27 och 28 oktober träffades både lokala och utomstående intressenter mitt i Väsby. Tillsammans med en rad internationella arkitekter diskuterades stad och stadsbyggnad. Under workshopen togs det första, viktiga steget mot framtidens Väsby.

Läs mer

Så här fungerar Väsby Labs

Utvecklingsarbetet inom Väsby Labs är indelat i fyra etapper. Som intressent kan du delta i alla etapper, men också välja specifika delar att engagera dig i.

Läs mer

Från miljonprogram till framtidsstad

När centrum i Upplands Väsby färdigställdes 1972 var det sin tids modernaste stad – en stadskärna med ovanligt starka kopplingar till sin tids stadsbyggnadsideal. Nu, många år senare, möter vi nya utmaningar och nya behov. Centrum i Väsby ska förändras, men inte genom rivningsraseri utan i ett möte mellan gammalt och nytt.

Läs mer

Centrala Väsby i centrum för förändring

Fyrklövern är ett av Sveriges bästa exempel på en modernistisk stadskärna och utgör centrala Upplands Väsby. Området står inför en omfattande omvandling och ska utvecklas och förtätas med hänsyn till existerande värden.

Läs mer

Väsby Labs, en ny modell för stadsbyggnad

Väsby Labs är en arbetsmodell som aktivt uppmuntrar nya konstellationer och som samlar intressenter med en bred förankring. Intressenterna representeras av akademin, offentliga och privata aktörer samt de boende i området.

Läs mer