Lab 3 – 13 möjligheter och massor av åsikter

Lab 3 hölls under en heldag den 1 mars. Labbet pågick, precis som tidigare, i Väsby köpcentrum där både intressenter och förbipasserande fick tycka till och bidra med sina synpunkter. Fokus låg på 13 möjligheter för framtiden, 13 förslag som utförligt presenterades på plats.

Under dagen summerades vad som hittills uppnåtts och var i processen Väsby Labs nu befinner sig. 13 utarbetade möjligheter presenterades och diskuterades. Samtidigt var initiativtagare intressenter på plats för att svara på frågor och för att presentera sig själva.

 

Framför en vit duk i Väsby Köpcentrum satt deltagarna och tittade på filmer om projektet och sen lyssnade dem till när projektledare, arkitekter och företagsrepresentanter förklarade hur Väsby ska förbättras för framtiden. Målet var inte bara att presentera resultaten, det var också att engagera boende i Väsby och få in deras synpunkter på processen och projekten. Här följer intervjuer och reaktioner från både  inblandade och förbipasserande.

När man rörde sig genom publiken hördes både positiva och tvivlande viskningar.

-       Precis så som det presenteras, så kommer det nog inte att bli, säger Per-Erik Kanström (M), kommunstyrelsens ordförande, skämtsamt och lugnar samtidigt många av skeptikerna.

Arkitekten, Andreas Angelidakis, som har skapat filmerna för labbet och ritat modellerna för Väsby Labs intog scenen och pratade om hur viktigt det är att alla samarbetar och får komma till tals.

-       The biggest success is that we’re all here discussing this today.

Och det var just det som var meningen med Lab 3, att se till att alla fick sin chans att säga sitt. Efter presentationerna fick alla deltagare chansen att gå runt i köpcentrumet för att kolla på montrar, ställa frågor till företagsrepresentanter och projektledare. De fick även chansen att skriva ner sina tankar och idéer om Väsby Labs.

Flera av väsbyborna som besökte Lab 3 hade åsikter om projektet.

-       Jag oroar mig för att det ska bli för dyra lägenheter säger Sulo Kaki, väsbybo.

Trots att han är skeptisk så tycker han att det är bra att labbet hålls öppet så alla får vara med.

Och det visade sig att det var en bra idé att hålla Lab 3 på Väsby Centrum. Flera väsbybor som stannade till för att lyssna och delta hade kommit dit av en slump. En av dem var Jan-Olov Olsson.

-       Vi halkade bara in här.

Men det fanns även väsbybor som hade som mål att delta i Lab 3. Anna-Liisa Bergman har deltagit i tidigare lab men föredrog den här varianten.

-       Då har det varit slutet, här är det mer för allmänheten.

Hon tycker att det är viktigt att Väsby Labs tänker på att bevara de grönområden som redan finns i Fyrklövern.

Bild: Veronique Slottberg

Lab 3 var inte bara till för väsbyborna. Även intressenter från olika företag deltog. Vissa av dem hade presentationer inför publiken medan andra fanns tillgängliga för att svara på allmänhetens frågor.

-       Som bank är det viktigt att vara med. Vi är ju med i samhället, säger Fredrik Landin, Swedbank.

Albin Näverberg, representant från polisen, var på plats och pratade om vikten av att skapa mötesplatser mellan unga och gamla, och hur Väsby Labs kan göra detta.

Grosvenor, som äger Väsby Centrum, var på plats för att lyssna på allmänhetens och andra intressenters tankar.

-       Man får input. Det blir verkligen en grund för tankarna, säger Anneli Jansson från Grosvenor om Lab 3.

Projektledaren, Jan Åman, var nöjd.

-       Det har gått jättebra. Folk har varit jättenyfikna och förväntansfulla.

Även om åsikterna skiljde sig åt bland besökarna, såväl väsbybor och intressenter, så var alla överens om att det öppna labbet var en bra idé och ett viktigt steg framåt för Väsby Labs.

Av: Veronique Slottberg

Fråga:

Föredrar du en offentlig park eller en privat trädgård?
Fråga:

Vill du bo i staden eller i naturen?

Pressmeddelande: Väsby vinner internationellt innovationspris för Väsby Labs

Idag, den 8/11, tilldelades Väsbys utvecklingsprojekt ”Väsby Labs” utmärkelsen Quality innovation of the year 2012. Utmärkelsen delas ut i Finland, Sverige, Estland och Litauen. Priset presenterades i Helsingfors av finska parlamentets talman Eero Heinäluoma och svenska regeringen via näringsdepartementets stadssekreterare Håkan Ekengren. Per Erik Kanström, kommunstyrelsens ordförande och kommundirektör Björn Eklundh mottog priset.

Läs mer

Fråga:

Vad betyder ljus och belysning för dig?


Hur ser Väsbys nya ljusinstallationer ut?

 

Arkitekten Andreas Angelidakis har tagit fram fem ljusinstallationer för centrala Väsby. Här kan du se hans skissbilder och läsa om tankarna bakom. Från den 12 november och fram till mars är du välkommen till Torget för att själv ta del av installationerna.

Läs mer

Pressmeddelande: Annie Lööf inviger nytt belysningsprojekt i Väsby

Ljusinstallationer i centrala Väsby visas upp när kommunen satsar på att utveckla belysning och samtidigt skapa en dialog om stad och ljus. Väsby utvecklar just nu nya former för stads- utveckling och en framtida stadskärna växer fram. Belysnings- projektet är en del av detta arbete. Ljus och belysning är en viktig del av våra städer, det ger trygghet, skapar attraktion och visar vägen framåt. Projektet invigs av näringsminister Annie Lööf den 12 november.

Läs mer

Hej Maria Fält!

Maria Fält är kommunalråd i Väsby och hon blev den första som tog chansen att sova över i Mats Theselius eremitkoja på Torget. Vi ställde tre frågor till Maria om upplevelsen och om Väsbys framtid.

Läs mer

Hej Micael Sahlén!

Micael Sahlén är ICA-handlare i Väsby och drev under september månad en temporär närbutik med närproducerade grönsaker på Torget i Väsby. Vi har ställt tre frågor till Micael om Torget och Väsbys framtid.

Läs mer

Fråga:

Om du bodde på Torget, vad skulle du vilja ha som granne?När det rurala mötte det urbana i Väsby

Lördagen den 29 september bjöd på en lyckad helg på Torget där Fia Gulliksson och Ali Khosrawi med familj lagade mat från Jämtland respektive Kurdistan. Det välbesökta evenemanget avslutades med en diskussion kring hur det rurala kan kan möta det urbana. En diskussion där bland andra Ali, Fia, Andreas Lönnroth och Axel Nelstrand kom med intressanta synpunkter och perspektiv.

Läs mer

Pressmeddelande: I centrala Upplands Väsby kan du nu boka en natt i en eremitkoja

Mitt i Väsby öppnar Scandic och Väsby Labs idag en eremitkoja som alla kan boka och bo i. Rum 325 på Scandic Infra City är under en månads tid detsamma som Mats Theselius eremitkoja. Kojan står uppställd mitt i staden och på den byggarbetsplats som med tiden ska förvandlas till Väsbys framtida stadskärna. Alla kan boka kojan, priset bestämmer gästen själv och behållningen går oavkortat till Stadsmissionen. Första gästen, imorgon lördag, är Maria Fälth, kommunpolitiker i Upplands Väsby och ordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund.

Läs mer

Pressmeddelande: På lördag kl. 12 öppnar Torget

Väsby vill vara med och lösa Stockholmsregionens behov av fler bostäder och en växande stad. Väsby vill göra det på riktigt – Väsby Labs är ett projekt som inte bara uppför nya hus utan också utvecklar nya former för hur vi bygger stad och samhälle. På lördag inviger Väsby Labs en 9000 m2 stor utställning mitt i Väsby. En plats där vi tillsammans tar fram idéerna som bygger framtidens stad.

Läs mer

Kan en eremitkoja vara startskottet på framtidens stad?

 

När städer ska byggas så vet vi hur det brukar gå till. Planeringen sköts bakom lyckta dörrar. Och när det väl ska börja byggas så byggs det bakom höga plank försedda med skylten: ”obehöriga äga ej tillträde”. Så brukar det gå till. Men så går det inte till i Väsby Labs.

Läs mer

Nu kan du bygga, tänka och leka stad mitt i Väsby

Den 1 september öppnar Torget mitt i Väsby, en grusplan i centrum som förvandlats till en plats för alla som vill bygga, prata eller tänka kring framtidens Väsby. Ett område fullt av aktiviteter och Väsbybornas egna idéer. Platsen är både en upplevelse och en utställning på samma gång och alla är välkomna.

Läs mer

Intressenter visade intresse på Lab 3

Lab 3 var välbesökt av både intressenter och väsbybor. Intressenterna fick ta del av alla framsteg som gjorts inom projektet och de verkade nöjda med resultatet. Vi passade på att intervjua några av dem.

Läs mer

Lab 3 – 13 möjligheter och massor av åsikter

Lab 3 hölls under en heldag den 1 mars. Labbet pågick, precis som tidigare, i Väsby köpcentrum där både intressenter och förbipasserande fick tycka till och bidra med sina synpunkter. Fokus låg på 13 möjligheter för framtiden, 13 förslag som utförligt presenterades på plats.

Läs mer

Vad tycker Väsby om Väsby Labs?

Den första mars var det dags för Lab 3 och denna gång var det väsbyborna som stod i centrum. Vi träffade boende och besökare mitt i Väsby och pratade om deras tankar och idéer kring Väsby Labs.

Läs mer

En resursverkstad för att utveckla staden

Vi satte oss ner med kommundirektören Björn Eklundh och lät honom berätta vad det är som är så bra med Väsby Labs och varför det behövs för att utveckla Väsby till framtidens stad.

Läs mer

Väsbyhem / Ulf Dohnhammar

Ulf Dohnhammar, VD för Väsbyhem, tycker att det är viktigt för stockholmsregionen att det byggs fler lägenheter, snabbt.

Läs mer

Nu läggs grunden för en ny, flexibel detaljplan

Vi träffade planchefen Fredrik Drotte för att prata om hur planarbetet i samband med Väsby Labs går till. Upplands Väsby kommun måste se till att detaljplanen är så pass flexibel att den passar ihop med Väsby Labs behov.

Läs mer

ICA / Mikael Sahlén

Mikael Sahlén, köpman ICA Kvantum i Väsby, vill starta en restaurang inne i sin butik och hoppas det kan bli möjligt genom Väsby Labs. Här tycker han till om framtidens matbutik.

Läs mer

BRF Kavallerigatan / Bjarne Kevin

Bjarne Kevin, representant för bostadsrättsföreningarna på Kavallerigatan, har ännu inte en plan på hur bostadsrättsföreningarna ska agera inom Väsby Labs men delar ändå med sig av sina funderingar kring projektet.

Läs mer

HSB / Håkan Berg

Håkan Berg, vd för HSB, tycker till om Väsby Labs och vilken betydelse det har för Väsby.

Läs mer

Viktor Rydbergs Skolor / Louise Ankarcrona

Grundarna av Viktor Rydbergs Skolor Louise Ankarcrona och Louise Westerberg.

Louise Ankarcrona, en av grundarna till Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor, tycker till om Väsby Labs och varför det är viktigt att vara med.

Läs mer

13 möjligheter

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Väsby Labs arbete har resulterat i 13 konkreta förslag. 13 möjligheter som kan utveckla staden, men också generera mycket kunskap, stort intresse och nya idéer längs vägen.

Läs mer

Parkeringsplats blir urban miljö

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

För staden utanför staden är kommunikation och kommunikationer en viktig och utmanande fråga. Dagens samhälle är till stora delar byggt utifrån bilen. Under Väsby Labs kommer parkeringsfrågan att vara föremål för både workshops och seminarier.

Läs mer

Hörnhus blir hela Väsbys hus

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Den som kommer från pendeltågsstationen och går mot Väsby centrum möts idag av en baksida.

Läs mer

Stadsliv på taken

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Istället för att skapa en vanlig och konventionell park som offentligt rum, undersöker vi just nu möjligheten att vända på perspektiv och utnyttja stadens befintliga tak.

Läs mer

Entré istället för hörn

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Det sydöstra hörnet av Fyrklövern är idag ett stängt hörn. Vad händer om man öppnar upp det mot Väsby och alla som besöker staden?

Läs mer

Temporära aktiviteter skapar permanent liv

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Parallellt med att långsiktiga lösningar för parkering används befintliga P-däck som kan användas som motorer för framtida byggnation.

Läs mer

Bakgata blir framsida

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Temporära förändringar kan visa oss möjligheterna med en plats och ge oss idéer. Det här är ett temporärt projekt som öppnar upp för ny bebyggelse, nya tankar och som bjuder in omvärlden till stadskärnan.

Läs mer

Från gymnasium till stadskärna

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Kärnan och mittpunkten i dagens Fyrklövern utgörs av den gamla gymnasieskolan och anslutande mark. Väsby har nu fått ett nytt gymnasium i Messingen och det gamla skall rivas. Vad betyder det för stadskärnan?

Läs mer

Framtidens förskola

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Hur ser framtidens skola ut? En viktig del av all utveckling är utbildning. Väsby Labs vill se hur skolan kan utvecklas och hur skolan kan utveckla Väsby.

Läs mer

Bottenvåningarna öppnas upp mot omvärlden

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

På markplan sker stora delar av stadslivet. Kan vi uppmuntra det och vitalisera det med hjälp av enkla ingrepp och befintliga värden?

Läs mer

Från miljonprogram till framtidsstad

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

De blåa husen är landmärken för det traditionella Väsby. Hur ser framtidens landmärken ut? Kan det fortfarande vara de blåa husen?

Läs mer

Framtidens ledningskontor

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

När Väsby ska utveckla en prototyp för framtidens städer måste ledningskontoret flytta ner till medborgarna, bli mer öppet och utvecklas i takt med staden.

Läs mer

Studenterna flyttar in

Illustration: Sotiris Vasiliou & Andreas Angelidakis

Genom att omlokalisera verksamheter kan vi skapa nytt liv i befintliga hus och nya, viktiga funktioner kan flytta in.

Läs mer

18 punkter om framtidens stad

Hur ska Väsby bli framtidens stad? Här finns 18 punkter, formuleringar som pekar ut riktningen för Väsby Labs och fastställer ambitionen. Det är ledord, riktlinjer och viktiga byggstenar.

Läs mer

Intervjuer efter Lab 1

Här kan du se en intervju som spelades in precis efter Lab 1. Under intervjun berättar arkitekterna om första labbet och om styrkan med Väsby Labs som beslutandeprocess.

Läs mer

Lab 1 – Internationella arkitekter och intressanta idéer

Den 27 och 28 oktober träffades både lokala och utomstående intressenter mitt i Väsby. Tillsammans med en rad internationella arkitekter diskuterades stad och stadsbyggnad. Under workshopen togs det första, viktiga steget mot framtidens Väsby.

Läs mer

Så här fungerar Väsby Labs

Utvecklingsarbetet inom Väsby Labs är indelat i fyra etapper. Som intressent kan du delta i alla etapper, men också välja specifika delar att engagera dig i.

Läs mer

Från miljonprogram till framtidsstad

När centrum i Upplands Väsby färdigställdes 1972 var det sin tids modernaste stad – en stadskärna med ovanligt starka kopplingar till sin tids stadsbyggnadsideal. Nu, många år senare, möter vi nya utmaningar och nya behov. Centrum i Väsby ska förändras, men inte genom rivningsraseri utan i ett möte mellan gammalt och nytt.

Läs mer

Centrala Väsby i centrum för förändring

Fyrklövern är ett av Sveriges bästa exempel på en modernistisk stadskärna och utgör centrala Upplands Väsby. Området står inför en omfattande omvandling och ska utvecklas och förtätas med hänsyn till existerande värden.

Läs mer

Väsby Labs, en ny modell för stadsbyggnad

Väsby Labs är en arbetsmodell som aktivt uppmuntrar nya konstellationer och som samlar intressenter med en bred förankring. Intressenterna representeras av akademin, offentliga och privata aktörer samt de boende i området.

Läs mer